5 RREGULLAT PËR NJË NDRICIM TË MIRË

Ju ka ndodhur të futeni në një dhomë dhe të ndjeheni menjëherë të çlodhur? Ose të futeni në
një hapësirë dhe t’ju kapë një ndjenjë e pashpjegueshme ankthi? Siaps ekspertëve, kjo
ndodh ndoshta për shkak të ndiriçimit.
Gabimi që shumica bëjnë gjatë instalimit të ndriçimit. Ndriçimi konsiderohet i fundit në
dizenjim. Shumica e njerëzve mendojnë se ndriçimi vendoset pasi kane vendosur se cfarë të
ndriçojnë. Në fakt është e kundërta; Duhet të dizenjoni dhomën duke pasur ndriçimin në
mëndje. Nëse e mendon ndriçimin si të fundit, e demtuar tashmë mundësinë e të pasurit të
drejtë. Ai duhet të jetë pjesë përbërëse e dhomës, sepse ndriçimi është një pjesë integrale e
pamjes së dhomës.
Këto janë 5 rregullat për një dizajn me ndriçim të mirë:

1. Përhapni ndricimin përreth.
Përdorimi i shumë ndriçuesve të ndrtishëm shkakton zbehje, pasi bën që zonat përreth të
jenë të errëta. Për të bërë një hapësirë ??të rehatshme dhe të ndriçuar, është e rëndësishme
që të vendosni ndriçuesit në disa zona kyçe rreth një dhome për të eliminuar qoshet e errëta,
për të nxjerrë në pah fushat e fokusuara dhe për të parandaluar nevojën për një “far” në një
cep, për të siguruar ndriçim të mjaftueshëm për një hapësirë ??ose në një mur.

2. Personalizoni dhe kontrolloni ndriçimin tuaj
Çelsat, kronometrat, detektorët lëvizës dhe kontrollet e tjera mund të përmirësojë ndriçimin jo
vetëm duke siguruar opsionet e ndriçimit, por edhe duke ofruar më shumë rehati, lehtësi në
përdorim dhe automatizimin e këtyre opsioneve. Ndonjëherë njerëzit pranojnë kushte të
thjeshta ndriçimi thjesht sepse kontrollet nuk ishin të lehta për t’u përdorur ose të siguronin
efekt të gabuar. Tashmë me Eglo Connect çdo gjë është më e thjeshtë.

3. Blini ndriçues cilësore

Poçat e lirë janë thjesht të lirë. Ata ofrojnë një cilësi të dobët drite përtej asaj se sa janë të
ndritshme. Matjet e temperaturës CRI dhe Kelvin janë cilësi të rëndësishme për t’u marrë në
konsideratë. CRI-Indeksi i Ngjyrosjes së Ngjyrave-ju tregon se sa me saktësi do të shfaqen
ngjyrat e ndryshme nën këtë burim drite. Blej LED dhe poçat CFL që kanë një vlerësim CRI
prej 80 ose më lart, meqë çdo gjë më e ulët do të ndriçojë sendet shumëngjyrëshe me një
pamje të larë nga krahasimi. Llambat halogjene dhe llambat inkandeshente ofrojnë një CRI
natyrisht të lartë.
Temperatura Kelvin është dallimi midis paraqitjes së verdhë të dritës “të ngrohtë” dhe pamjes
së bardhë ose blu të burimeve të lehta “cool”. Dritë qetësuese e verdhë e mirë për hapësira
banimi është 2,700-3,000, një dritë më energjike e bardhë e destinuar për zonat e punës
është 3,500-4,000, dhe drita e bardhë e “dritës” të ndritshme për zona të precizuara, siç janë
spitalet apo dhomat e studimit laboratorik, është 5,000 dhe më lart.

4. Përdorni burime të ndryshme ndriçimi
Dizajni më i mirë i ndriçimit përfshin “shtresa” të shumëfishta të burimeve të dritës që mund të
përdoren së bashku ose veç e veç për të krijuar skena të ndryshme, kështu që një hapësirë
mund të sigurojë dritë të mjaftueshme për përdorime të shumta në të njëjtën dhomë.

5. Fokusoni ndriçimin në atë çka është e rëndesishme
Çelësi për një ndriçim të mirë nuk është se sa e ndritshme është hapësira, por sa kontrast ka
midis gjërave që dëshironi të shikoni dhe të gjitha gjërave të tjera në dhomë. Në një sallë të
errët teatri ju shihni vetëm numrat e sediljeve dhe daljet me ndriçim shumë të ulët. Në një
dhomë ndenjeje mund të dëshironi të shihni artin në mur, librat në dorën tuaj dhe objektet në
raftet tuaja. Në një kuzhinë, është e rëndësishme që të shihni të gjithë hapësirën, por nuk
keni nevojë për shumë dritë nëpër korridore. Vendosni dritë aty ku ka më shumë rëndësi.

 

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.